מהו טיפול באמצעות אמנויות?
טיפול באמצעות אמנויות הוא שם כולל למקצועות טיפוליים בהם נעשה שימוש בתהליכי יצירה והבעה אמנותיים בטיפול נפשי, כולל התמחויות בטיפול באמנות חזותית, טיפול בתנועה ומחול, טיפול במוסיקה, דרמה תרפיה, פסיכודרמה, וביבליותרפיה. המונח המקביל המקובל כיום בשפה האנגלית הוא Creative Arts Therapies.
טיפול באמצעות אמנות חזותית (Art Therapy)
בטיפול באמצעות אמנות חזותית נעשה שימוש בתהליך יצירה של אמנות פלסטית כגון ציור, רישום, פיסול, קולאז’, אסמבלאז’, ועוד. החומרים, התהליכים והתוצרים של היצירה מהווים אמצעי לביטוי ועיבוד טווח רחב של חוויות וכן אמצעי להרחבת טווח האפשרויות לשינוי.
טיפול באמצעות תנועה ומחול (Dance Movement Therapy)
טיפול באמצעות תנועה ומחול מציע שפה גופנית וסמלית לביטוי עצמי. שיטת טיפול זו משלבת תנועה, מלל ומודעות גופנית במטרה להגיע לאינטגרציה גופנית-נפשית. התהליך היצירתי-חוויתי בתנועה מאפשר העלאת זיכרונות מודחקים, שחזורם וחיבורם להווה. שינוי והתפתחות מתבססים על כך שבגוף חבויים הסיפורים המרתקים של חיינו, אליהם ניתן להגיע בתנועה, להעלותם על פני השטח ואף לתקנם ובכך לאפשר חוויה של צמיחה ושינוי.
טיפול במוסיקה (Music Therapy)
טיפול במוסיקה משתמש במוסיקה כל ההיבטים שלה כדי לסייע למטופלים לשפר או לחזק את הבריאות שלהם על פני תחומים שונים (תפקוד קוגניטיבי, מיומנויות מוטוריות, התפתחות רגשית, התנהגות וכישורים חברתיים). הטיפול כולל חוויות מוסיקליות כגון שירה, כתיבת שירים, נגינה, הקשבה ודיון מוסיקלי.
דרמה תרפיה (Drama Therapy)
דרמה תרפיה היא שיטת טיפול העושה שימוש במגוון תהליכי יצירה והבעה דרמטיים באמצעות כלים מתחום התיאטרון, המופע, והסיפור. הטיפול הוא קבוצתי במהותו אך מיושם גם באופן פרטני, אחד-על-אחד. דרמה תרפיה מאפשרת חקירה פעילה של קשיים, פיתוח מודעות לתפקידי חיים, פיתוח יצירתיות ודמיון ועבודה רגשית מגוונת. ככלל, בדרמה תרפיה נעשה שימוש בהרחקה מן המציאותי לדמיוני בעזרת אמצעים מגוונים כגון: דימויים ומטפורות, אימפרוביזציה ומשחקי תיאטרון, המחזת סיפורים, אגדות וטקסטים דרמטיים, שימוש במסכות, תיאטרון בובות, ארגז חול, קלפים טיפוליים ועוד.
פסיכודרמה (Psychodrama)
פסיכודרמה מוגדרת באתר האיגוד הישראלי לפסיכודרמה כשיטה של טיפול אישי במסגרת קבוצתית שהומצאה ע”י יעקוב לוי מורנו, ראשית המאה ה-20. עקרונות השיטה מבוססים על האמונה שבכל אדם יש מן הכוח הבורא והיוצר ושכדי להגיע למפגש עם היצירתיות על האדם לטפח את הספונטניות שלו המאפשרת תגובה הולמת למצב חדש ותגובה חדשה למצב ישן. באמצעות הפסיכודרמה, בודקים יחסים בין-אישיים, קונפליקטים ובעיות רגשיות באמצעות דרמטיזציה (הצגתן בפועל במקום דיבור). הפסיכודרמה מאפשרת עובדה בממדי זמן שונים: העלאת חוויות מהעבר הקרוב והרחוק, עבודה בהווה “בכאן ועכשיו”, והתנסויות המהוות “חזרה” לקראת מצבים עתידיים.