אודות מרכז המחקר אמילי סגול

מרכז המחקר על שם אמילי סגול לחקר מקצועות הטיפול באמנות (CATRC) נוסד בשנת 2011 לצד בית הספר לטיפול באמצעות אומנויות שבפקולטה למדעי הרווחה והבריאות. המרכז הוקם בסיוע תרומתו הנדיבה של ד"ר סמי סגול וקרוי על שם אימו. מטרתו המרכזית של המרכז היא להעמיק את המחקר באשר לתרומה של הטיפול באמנות לרווחתן של אוכלוסיות שונות, במיוחד ילדים בסיכון ונשים. בתור שכך במרכז נערכים מחקרי אפקטיביות ומחקרי מנגנונים, מחקרים העוסקים בקשר שבין גוף – נפש ואמנות ובממשק שבין אמנות, בריאות וחולי. למרכז המחקר שתי מעבדות: המעבדה לאבחון ולטיפול בילדים ונוער בסיכון וכן המעבדה הרטובה לחקר הטיפול באמנויות באמצעות סמנים ביולוגיים. אנו מקיימים קשרים עם הטכניון, המכון הטכנולוגי בחולון, החוג למערכות מידע באוניברסיטה, בי"ח אסף הרופא בי"ח מאיר ועוד. אנו שותפים במאגדים בינלאומיים ולפני שנתיים אף חנכנו מרכז "אח" מקביל באוניברסיטת צ'וללונקון שבתאילנד.

על פי אתר משרד הרווחה בישראל חיים מעל ל- 2 מיליון ילדים, מתוכם 330,000 ילדים ובני נוער מצויים במצבי סיכון ומצוקה. מצבי סיכון אלה פוגעים ביכולת הילדים ובני הנוער לממש את זכויותיהם בסיסיות לביטחון והגנה ואת הפוטנציאל להתפתחותם. מדובר בטווח של מצבי סיכון הדורשים מענים טיפוליים מגוונים. מצבים אלה, נובעים בין השאר מהתמודדות עם קשיים כלכליים ועוני, מחלה או אבדן של אחד ההורים, קשיים לימודיים, צרכים מיוחדים,  הגירה או טיפול הורי לא מותאם, ומתבטאים במגוון קשיים תפקודיים בתחום החברתי, הרגשי והאקדמי, נשירה ממסגרות נורמטיביות ועד למצבים של סטייה חברתית. לצורך קידומם של אותם ילדים ומתבגרים ומניעה של הידרדרות נוספת הוקמה המעבדה לפיתוח כלי הערכה, מדידה וטיפול בילדים ונוער בסיכון. המעבדה היא מעבדת מחקר יישומי הפועלת בשיתוף פעולה הדוק עם אנשי מדיניות ושדה הזקוקים לבחינה ותיקוף של נושא מסיום כמו פיתוח כלי אבחון או התערבות מבוססי אמנות בקרב ילדים ונוער בסיכון. כך למשל, בימים אלה אנו עוסקים בפיתוח מערכות בינה מלאכותית לאבחון מצבי מצוקה, פגיעות בילדים ואלצהיימר באמצעות ציורים, פיתוח כלים לאבחון ולהערכת הפגיעה באמצעות ציורים וקלפים מצוירים וציורי חיפוש צדק. פיתוח אתר אינטרנט לאיסוף עדויות ומרחבי גלריה ווירטואלית בקרב שורדי אלימות מבוססת מגדר, ופיתוח פרוטוקול טיפולי מבוסס אמנות בשילוב מציאות מדומה (VR) לנפגעי תקיפה מינית בשיתוף עם המכון הטכנולוגי בחולון ועוד.

Play Video