פרופ' רחל לב ויזל, פרופ' לימור גולדנר, ד"ר גואנה צ'מנסקי כהן –

השימוש בבינה מלאכותית במערכות בריאות, בריאות הנפש ואף מדעי הרוח תופס תאוצה בשנים האחרונות. כמוסדות מובילים בתחומים אלה, אוניברסיטת חיפה והטכניון חברו להקמת מרכז בין-אוניברסיטאי לבינה מלאכותית ומדעי הרוח. במקביל לכך, מרכז המחקר לטיפול באמצעות אמנויות על שם אמילי סגול החל לעסוק בפיתוח אפליקציות טכנולוגיות לאבחון ומניעת מצבי לחץ בקרב אוכלוסיות פגיעות, תוך שימוש בניתוח של ציורים באמצעות בינה מלאכותית (למידת מכונה ועיבוד תמונה) לצרכי אבחון. כדי להמשיך בפיתוח כיוון המחקר המבטיח הזה נוצר קשר עם הטכניון. שיתוף פעולה מלהיב זה מיועד לפתח כלים טכנולוגיים להפחתת לחצים באמצעים טכנולוגיים, ועשוי להפוך את מרכז המחקר ע"ש אמילי סגול למרכז הראשון בעולם המשתמש בבינה מלאכותית לניתוח ציורים השלכתיים לקידום הרווחה של מגוון אוכלוסיות בסיכון.

מרכז המחקר לטיפול באמצעות אמנויות ע"ש אמילי סגול מקווה לפרוץ את הדרך לשימוש בבינה מלאכותית לניתוח ציורים השלכתיים לאיתור מצבי מצוקה במגוון אוכלוסיות. ניתוח אינטואיטיבי של ציורים השלכתיים הוא כלי אבחון מקובל בקרב מטפלים קליניים. פיתוחים טכנולוגיים חדשים עושים שימוש בהתקדמות הטכנולוגית האדירה שחלה בתחום הבינה המלאכותית בשנים האחרונות בניסיון למנוע או למתן מצבי סיכון ודחק אקוטיים וכרוניים באמצעות שימוש באמנות. טכניקה זו נשענת על הנחה מוכחת שבעיות תפקודיות ומנטאליות, שלעתים קרובות הן מודחקות וקשות לגילוי, עשויות להשתקף בתוצרים אמנותיים. מאמץ ראשוני בתחום זה כבר נשא פרי בדמות מערכת בינה מלאכותית לאבחון פגיעות מיניות באמצעות ציור עצמי. מערכת זו כבר נמצאת בתהליך של מחקר לבחינת יעילותה בקרב אנשי מקצוע בישראל ובאוסטרליה. במקביל מבוצע תהליך הרחבה של הטכנולוגיה לזיהוי פגיעות מסוגים נוספים בילדים (למשל פגיעה פיזית או רגשית). תוכניות להמשך הפיתוח של הטכנולוגיה נמצאות בעיצומן וכוללות בין היתר הרחבת היכולות של המערכת לאבחון מוקדם של דמנציה ואלצהיימר (מחקרים שמתבצעים בשיתוף השלוחה של מרכז המחקר על שם אמילי סגול והפקולטה לרפואה באוניברסיטת Chulalongkorn שבתאילנד), וכן לזיהוי של מחשבות אובדניות, פגיעה עצמית והתנהגויות של נטילת סיכון בקרב צעירים ומתבגרים. פיתוחים אלה ייעשו בשילוב של הדמיה מוחית, בדיקות מעבדה ושאלונים מתוקפים, ויהפכו את מרכז אמילי סגול למעבדת המחקר הראשונה בעולם לשימוש בבינה מלאכותית לניתוח השלכתיים. בטווח הבינוני והארוך, פיתוחים אלה הם בעלי פוטנציאל אדיר להפוך למיזמים עסקיים חדשניים ומכניסים, שיישאו את עצמם מבחינה כלכלית.